esther-dekker-massage-en-consult

temazcalli / zweethutceremonie

Binnenin de hut waar het aardedonker is en heet, kom je in contact met wat er in je leeft. Je herkent, verwerkt en schoont op. Zo voel je je weer vrijer en blijer. Samen en met je zelf.

Wat is een temazcalli en wat doe je daar?

De hut is koepelvormig, gemaakt van een gebogen takkenstructuur, bedekt met dekens en een kuil in het midden voor hete stenen. De stenen, de voorouders, worden vanuit het vuur de hut binnen gebracht en verwelkomd. Het wordt heel warm en je zweet waardoor je reinigt. Hier eindigt de overeenkomst met het sauna-gevoel.

De temazcalli heeft vier rondes (dit kan uitgebreid worden tot zeven) en elke ronde heeft een thema. Je zult merken dat het duister en de hitte je helpen om je hiervoor te openen en ermee te werken. In verbinding met de schoot van moeder aarde en in contact met de elementen word je geleid door jouw spirit om te werken met de fysieke, emotionele, mentale en spirituele lagen om ballast op te lossen en levenslust te voelen.

Er zijn momenten dat er wordt gedeeld en het is ook veel stil. Soms wordt er gezongen en je bent dan van harte uitgenodigd om mee te doen.  

Meer informatie over praktische zaken, zoals hoe je je kunt voorbereiden en wat je meebrengt, ontvang je na aanmelding.

De Temazcalli-ceremonie heb ik geleerd van twee Portugese vrouwen die deze Zuid-Amerikaanse traditie van de zweethut al lang beoefenen en het tijd vonden om hierin een nieuwe generatie op te leiden. Dat doen zij via de internationale community ‘Medicine Women and Guardians of the Earth’ waar ik sinds 2019 deel van uit maak.
Vuurhoeders Rieneke Batelaan en Marie-Rose Mayele maken ook deel uit van deze cirkel.

Wil je meer weten of je aanmelden?